Laatste nieuws en blog
Blijf altijd op de hoogte


Toyota bZ4X

Toyota presenteert zijn eerste batterij-elektrische SUV, de Toyota bZ4X. Het eerste Toyota model dat specifiek ontworpen is op het e-TNGA-platform. Elektrificatie is echter niet nieuw voor Toyota. Al een kwart eeuw heeft het merk hiermee ervaring. De Toyota bZ4X is de eerste van een reeks toekomstige batterij-elektrische auto’s van Toyota.

Veel ruimte en het nieuwe ‘steer-by-wire-systeem’

Dankzij het e-TNGA-platform beschikt de bz4X over veel interieurruimte. Zo is de bZ4X 85 mm lager dan de Toyota RAV4, terwijl de wielbasis 160 mm langer is en de motorkap 50 mm lager. Ook de overhangen voor en achter zijn korter dan bij de RAV4. Tegelijkertijd biedt de bZ4X meer ruimte en een uitstekende wendbaarheid.

Daarnaast werkt de besturing zonder mechanische verbinding tussen het stuur en de voorwielen. Op basis van de input van het stuurwiel worden de wielen elektronisch bestuurd. Dankzij dit ruimtebesparende systeem biedt de auto meer beenruimte, een betere zitpositie en een gemakkelijkere in- en uitstap. Het ‘One Motion Grip-control’ stuurwiel maakt het besturen van de bZ4X gemakkelijker en maakt overpakken overbodig. Met een draai van slechts 150 graden kan ‘Full-lock’ worden bereikt.

Betrouwbaarheid en zonnepanelen in het dak

De Toyota bZ4X beschikt over optionele zonnepanelen in het dak, ook wel solar roof genoemd. Deze slaan 100% duurzaam gegenereerde zonne-energie direct op in de batterij. De zonnepanelen staan altijd aan, met of zonder ingeschakeld contact. Toyota heeft berekend dat de panelen in een heel jaar voldoende energie kunnen opwekken om maar liefst 1.800 kilometer te rijden.

Dankzij de warmtepomp blijft de betrouwbaarheid van de batterij gegarandeerd en is er nauwelijks een vermindering in actieradius in vergelijking met concurrerende modellen, ook bij lage temperaturen onder het vriespunt. Ook snelladen is mogelijk zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid of de levensduur. Bij een 150kW snellader is opladen tot 80% mogelijk in ongeveer 30 minuten.

 

 

Terug naar overzicht