Laatste nieuws en blog
Blijf altijd op de hoogte


Nieuwe Toyota GR Yaris: geboren in het heetst van de rallystrijd

  • Ontwikkeld met Tommi Mäkinen Racing uit het World Rally Championship
  • Tweede sportmodel van Toyota GAZOO Racing na GR Supra
  • Nieuwe 1,6-liter 3-cilinder turbobenzinemotor met 192 kW/261 pk
  • Uniek design, licht en met een pk-gewichtsverhouding van 4,9 kg/pk
  • Nieuwe lichtgewicht GR-FOUR 4×4-aandrijflijn voor superieure prestaties

 Toyota onthult de nieuwe GR Yaris. De pure performance-auto met indrukwekkende prestaties is ontwikkeld aan de hand van de rallyervaring die Toyota opdoet in het World Rally Championship (WRC). De 3-deurs ‘hot hatch’ combineert technologie en design uit de autosport in een productieauto voor de openbare weg. Hiermee voldoet de Toyota GR Yaris aan de belofte van Toyota om steeds betere auto’s te maken met een berg rijplezier.

De GR Yaris is het absolute topmodel van de nieuwe Toyota Yaris die later dit jaar geïntroduceerd zal worden en profiteert van de expertise van zowel Toyota GAZOO Racing als Tommi Mäkinen Racing – Toyota’s partner in het WRC – op het gebied van design en engineering. Behalve dat de GR Yaris dient als homologatiemodel voor de ontwikkeling van de volgende generatie Yaris WRC, heeft de sportiefste productie-Yaris alle kwaliteiten om succesvol deel te nemen aan lokale rallycompetities. Naar verwachting komt de GR Yaris in de tweede helft van 2020 op de markt.

 

Productiesportauto’s van wereldklasse
Toyota GAZOO Racing President Shigeki Tomoyama: “We gebruiken de autosport om de knowhow van Toyota GAZOO Racing verder te verrijken om op die manier productiesportauto’s van wereldklasse te kunnen introduceren. Terwijl de GR Supra is ontwikkeld aan de hand van onze race-ervaring op het circuit, is de GR Yaris juist tot stand gekomen dankzij onze ervaring met rally-rijden, iets waarop veel van onze fans zaten te wachten.”

Ultieme ‘hot hatch’
Elk aspect van de Toyota GR Yaris is gericht op performance: het volledig nieuwe platform, de nieuwe motor en wielophanging, de lichtgewicht constructie, het aerodynamische ontwerp en het nieuwe permanente 4×4-systeem GR-FOUR. Met veel vermogen en een laag gewicht is de GR Yaris de ultieme ‘hot hatch’, klaar voor deelname aan racecompetities.

Goede chassisbalans
Tommi Mäkinen Racing heeft zich met name gericht op het perfectioneren van de aerodynamica, gewichtsverdeling en het lichter maken van de GR Yaris, drie aspecten die essentieel zijn voor de beste performance en rijeigenschappen. De lagere daklijn verbetert de aerodynamica. Doordat de nieuwe 1.6 turbomotor ver naar achteren is geplaatst – richting het centrale punt van het platform – en de accu zich in de bagageruimte bevindt, heeft de GR Yaris een goede chassisbalans, belangrijk voor de stabiliteit, het reactievermogen en de ‘handling’ van de auto.

Koolstofvezel en aluminium
De carrosserie van de GR Yaris is vervaardigd uit lichte materialen waaronder koolstofvezel en aluminium. Dit heeft geleid tot de indrukwekkende pk-gewichtsverhouding van 4,9 kg/pk. Het nieuwe platform maakt achter een extra grote spoorbreedte mogelijk, evenals de montage van een nieuwe onafhankelijke double wishbone wielophanging. Om er zeker van te zijn dat de potentie van de wielophanging volledig kan worden benut, zijn aan de zijkanten van het chassis meerdere versterkingen aangebracht. De GR Yaris is uitvoerig getest door professionele auto- en rallycoureurs om ervoor te zorgen dat de snelste productie-Yaris niet alleen op papier maar ook in de praktijk een verpletterende indruk maakt.

Uniek design
De GR Yaris heeft een ander, uniek design in vergelijking tot de minder sterke versies van de Yaris. De 3-deurs carrosserie en de met 91 mm verlaagde daklijn zorgen voor een design dat doet denken aan dat van een coupé. Het ontbreken van raamstijlen in de portieren versterken dit. De expressieve grille en voorspoiler laten geen misverstand bestaan over de herkomst van de GR Yaris. De dikkere wielkasten bieden plek aan 18-inch lichtmetalen wielen.

 

Nieuwe 1.6 benzinemotor met turbo
De 1,6-liter 3-cilinder benzinemotor met turbo van de GR Yaris is van de grond af aan opgebouwd en ontwikkeld om maximale prestaties te leveren, inclusief olie-gekoelde zuigers, uitlaatkleppen met een grote diameter en een machinaal gepolijst inlaatspruitstuk voor zo min mogelijk wrijving. De motor met een inhoud van 1.618 cc levert maximaal 192 kW/261 pk. Het maximumkoppel bedraagt 360 Nm. De compacte en lichte DOHC 12-kleppen benzinemotor is uitgerust met een single-scroll turbo met kogellagers en is gekoppeld aan een handmatig te bedienen 6-bak die ontwikkeld is om hoge toerentallen aan te kunnen.

Pk-gewichtsverhouding
Een sterke pk-gewichtsverhouding was onontbeerlijk om de prestatiedoelen van de GR Yaris te kunnen verwezenlijken. De carrosserie is hoofzakelijk vervaardigd uit lichtgewicht materialen. Het dak bestaat uit door compressie gevormd koolstofvezel. Voor de motorkap, portieren en achterklep is aluminium gebruikt. Als resultaat heeft de GR Yaris de power van een ‘hot hatch’ uit het grotere C-segment maar het lagere gewicht van een B-segmentauto, namelijk 1.280 kg. De indrukwekkende pk-gewichtsverhouding zorgt voor een acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/uur in minder dan 5,5 seconden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 230 km/uur.

GR-FOUR: nieuw 4×4-systeem
De nieuwe GR Yaris is standaard uitgerust met een nieuw 4×4-systeem met de naam GR-FOUR. De lichtgewicht constructie optimaliseert de aandrijfkrachten per afzonderlijk wiel. De verdeling van het koppel tussen de voor- en achteras wordt bepaald door een snel reagerende koppeling.

Prestatievoordeel
Het ingenieuze 4×4-systeem maakt gebruik van enigszins verschillende overbrengingsverhoudingen voor de voor- en achteras. Het zorgt voor een theoretisch bereik van de koppelbalans van 100:0 (volledige voorwielaandrijving) tot 0:100 (volledige achterwielaandrijving). Deze flexibiliteit geeft een prestatievoordeel in vergelijking tot on demand AWD-systemen die gebruikmaken van een dubbele koppeling en permanente AWD-systemen die voorzien zijn van een centraal differentieel. Daarbij is het GR-FOUR systeem van de GR Yaris een stuk lichter.

Met de speciale 4WD-keuzeschakelaar kan de bestuurder van de GR Yaris de 4×4-prestaties afstemmen op zijn voorkeur of op de rijomstandigheden. In de normale stand is de koppelverdeling 60:40 (voor/achter). In de sportstand verschuift de balans naar achteren (30:70) voor extra rijplezier op bochtige wegen en circuits. In de zogeheten Track-modus is de verdeling 50:50 voor snel, competitief rijden op circuits en tijdens speciale rallyetappes.

Speciaal ontwikkeld platform
De nieuwe GR Yaris staat op een voertuigplatform dat speciaal voor de auto is ontwikkeld. Het is een combinatie van het voorste gedeelte van het GA-B platform van de nieuwe Yaris en het achterste gedeelte van het GA-C platform. Het nieuwe platform maakte het mogelijk het GR-FOUR systeem te huisvesten en levert een belangrijke bijdrage aan de uitstekende stabiliteit en ‘handling’ van de GR Yaris. Aan de voorzijde is de GR Yaris uitgerust met een MacPherson veerpootconstructie, aan de achterzijde bevindt zich een onafhankelijke double wishbone wielophanging (de reguliere Yaris heeft achter een torsieas). Het krachtige remsysteem bestaat deels uit 356 mm grote gegroefde remschijven voor met 4-potige remklauwen, ontwikkeld om te voldoen aan het hoge prestatieniveau van de GR Yaris.

Nieuwe productielijn
Toyota bouwt de nieuwe GR Yaris op een nieuwe productielijn in de Motomachi-fabriek waar ook de Lexus LFA van de band rolde. De productielijn is louter bedoeld voor de fabricage van de GR sportmodellen van Toyota. Bij de productie komt veel handwerk om de hoek kijken, iets waarvoor Toyota speciaal opgeleide medewerkers inzet.

Eerbetoon
De nieuwe GR Yaris is Toyota’s eerste pure 4×4-sportauto en homologatiemodel voor het WRC sinds de legendarische Celica GT-FOUR uit 1999. Deze Toyota speelde een hoofdrol in eerdere grote rallysuccessen van Toyota. Een glorietijd met maar liefst 30 rallyoverwinningen, vier rijderswereldkampioenschappen en een wereldkampioenschap voor het merk zelf. Als eerbetoon aan zijn voorganger en zijn 4×4-technologie heeft de GR Yaris een GR-FOUR logo op de achterklep. Toyota doet sinds 2017 weer mee aan het World Rally Championship en heeft sindsdien zowel het merkklassement (2018) als het rijdersklassement (2019, met rallycoureur Ott Tänak) gewonnen.

 

Toyota GR Yaris specificaties

Motorisering  
Type 3-cilinder in lijn, benzine
Kleppen DOHC 12-kleppen met VVTi
Brandstofsysteem D4S – directe en indirecte injectie
Drukvulling Turbo
Inhoud (cm3) 1.618
Boring x slag (mm) 87.5 x 89.7
Compressieverhouding (:1) 10.5:1
Max. vermogen (kW/pk) 192/261
Max. koppel (Nm) 360
Emissie Euro 6d Temp

 

Transmissie GR-FOUR 4WD systeem
Type Manueel 6

 

Prestaties  
Pk-gewichtsverhouding (kg/kW – kg/pk) 6,7 – 4,9
Topsnelheid (km/uur) 230 (elektronisch begrensd)

 

Chassis  
Voorwielophanging MacPherson
Achterwielophanging Double wishbone
Besturing Tandheugelbesturing, elektrisch bekrachtigd
Draaicirkel (m) 10,8
Remmen  
Voor (diameter mm) Geventileerde remschijven (356); 4-potige remklauw
Achter (diameter mm) Geventileerde remschijven (297); 2-potige remklauw
Banden Dunlop SP Sport MAXX050 / Michelin Pilot Sport 4s
Bandenmaat 225/40R18

 

Afmetingen (mm)  
Lengte 3,995
Breedte 1.805
Hoogte 1,460
Wielbasis 2,558
Spoorbreedte voor 1,530
Spoorbreedte achter 1.560

 

Gewicht (kg)  
Leeggewicht (zonder bestuurder) 1.280 kg

 

Terug naar overzicht