Laatste nieuws en blog
Blijf altijd op de hoogte


De legende keert terug

Toyota onthult op de North American International Auto Show (NAIAS) 2019 in Detroit de volledig nieuwe Toyota GR Supra, de vijfde generatie van Toyota’s legendarische sportauto Supra en het eerste GR-model dat geproduceerd wordt door Toyota GAZOO Racing en wereldwijd leverbaar is. De nieuwe Toyota GR Supra is een sportauto in zijn puurste vorm, uitgerust met een voorin geplaatste zescilinder lijnmotor met 250 kW/340 pk en achterwielaandrijving. Het maximale koppel bedraagt 500 Nm bij 1.600-4.500 toeren per minuut. De eerste leveringen aan klanten beginnen in oktober 2019 met keus uit twee uitvoeringen, de Legend en Legend Premium. De prijzen starten bij 81.995 euro.

De nieuwe Toyota GR Supra is voorzien van een 3,0-liter zescilinder-in-lijn, uitgerust met een twin-scroll turbo en gekoppeld aan een 8-traps automatische transmissie. De GR Supra trakteert zijn bestuurder op veel koppel, ongeacht de snelheid waarmee gereden wordt. Dankzij de sportieve combinatie van een korte wielbasis, een grote spoorbreedte, een laag gewicht, een extra stijve carrosserie en een laag zwaartepunt, ervaart de bestuurder een opwindende mix van kracht en wendbaarheid en een uiterst precieze ‘handling’. De GR Supra biedt ongefilterd rijplezier en is in dat opzicht een waardige opvolger van eerdere generaties Supra en hun geestelijke vader, de zeldzame Toyota 2000GT uit eind jaren 60.

Getest door Master Driver Akio Toyoda

Toyota’s raceteam Toyota GAZOO Racing was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Toyota GR Supra, met name wat de rijeigenschappen betreft. De GR Supra is uitgebreid getest op de Nürburgring. Om er absoluut zeker van te kunnen zijn dat de GR Supra doet wat hij belooft, voelde aan het einde van de ontwikkelingsfase niemand minder dan Toyota topman en Master Driver Akio Toyoda de sportauto aan de tand op dit Duitse circuit. Pas na zijn goedkeuring werd groen licht gegeven. De GR Supra wordt door Toyota GAZOO Racing geproduceerd in Graz, Oostenrijk.

Beter dan ooit

Akio Toyoda: “Om een Master Driver te kunnen worden, heb ik uren in een oudere Supra op de Nürburgring geracet. De Supra is als een oude vriend voor me. De auto heeft een speciaal plekje in mijn hart. Terwijl andere merken hun nieuwste prototypes aan het testen waren, reed ik mijn rondjes in een auto die niet meer in productie is. Er waren zelfs nog geen plannen voor een nieuwe Supra! Maar net als zoveel andere fans wilde ik dat de Supra zou terugkeren. Dat is begonnen met het testen op de Nürburgring. Ik durf te stellen dat de Supra beter rijdt dan ooit en nog meer rijplezier biedt.”

Lay-out van een klassieke sportauto

De Toyota GR Supra is overduidelijk een Supra. Het design aan de voor- en achterzijde en vooral de vorm van de geïntegreerde achterspoiler doen denken aan de vierde generatie Supra terwijl de langgerekte motorkap, het compacte passagierscompartiment en het ‘double-bubble’-dak verwijzen naar de Toyota 2000GT. De overeenkomsten met eerdere generaties Supra gaan verder dan alleen het design. Traditiegetrouw rust Toyota de nieuwe GR Supra uit met een voorin geplaatste zescilinder lijnmotor en achterwielaandrijving, de lay-out van een klassieke sportauto en een die je nog maar zelden tegenkomt bij huidige auto’s.

Perfecte gewichtsverdeling

Het designthema ‘Condensed Extreme’ van de GR Supra refereert aan de drie basiselementen van Toyota’s nieuwe sportauto, namelijk een korte wielbasis, forse wielen en een grote spoorbreedte. Opmerkelijk is dat de wielbasis korter is dan die van de Toyota GT86 en de wielen groter. Het design levert een bijdrage aan de optimale neer- en opwaartse kracht van de GR Supra evenals zijn perfecte gewichtsverdeling van 50/50. Een voorbeeld is het ‘double bubble’-dak dat de wind beter geleid dan een regulier dak zonder dat hoofdruimte verloren gaat.

Als in een eenpersoonsraceauto van weleer

De neus van de GR Supra is geïnspireerd op die van de vierde generatie Supra, die mede bekend is geworden vanwege zijn glansrol in de populaire filmreeks ‘The Fast and the Furious’ en de game Gran Turismo. De prominente grille wordt geflankeerd door grote luchtinlaten die essentieel zijn voor de koeling van de sterke zescilinder lijnmotor. De onderscheidend gevormde koplampunits tellen zes LED-armaturen en bevatten ook de richtingaanwijzers en dagrijverlichting. De motorkap is lang en laag. Daardoor ziet de GR Supra eruit als een pure sportauto met een dynamisch silhouet. De zwart gelakte A-stijlen van de carrosserie en zijlijnen van het aflopende dak benadrukken hoe compact de op de bestuurder gerichte cockpit van de GR Supra is. De rijder krijgt het gevoel alsof hij in een pure eenpersoonsraceauto van weleer zit, gemaakt om op het circuit te overtuigen. Toyota rust de Europese versie van de GR Supra uit met speciale lichtgewicht en ultrasterke 19-inch gesmede lichtmetalen wielen.

Sportiefste Toyota productiemodel sinds jaren

Ook de achterzijde van de GR Supra is dusdanig vormgegeven dat-ie een positieve bijdrage levert aan de stroomlijn. Een voorbeeld is de geïntegreerde spoiler die opwaartse lift onderdrukt. De achterlichtunits zijn eenvoudig qua opzet. De centraal in de zwarte diffuser gemonteerde mist- en achteruitrijverlichting met LED’s geeft de achterzijde desondanks een heel onderscheidende look. Twee vuistdikke uitlaatpijpen laten er geen misverstand over bestaan dat de GR Supra het sportiefste Toyota productiemodel sinds jaren is. Toyota levert de GR Supra met de keuze uit acht carrosseriekleuren waaronder opvallende lakken als rood, geel en blauw. De nieuwe kleur ‘Matt Storm Gray’ is exclusief verkrijgbaar op een speciale editie van de GR Supra, de A90 Edition. Deze uitvoering is in  Europa al uitverkocht. De metaalkleurige lak is een verwijzing naar de eveneens metaalkleurige Toyota FT-1, de spectaculaire conceptcar uit 2014 die een voorbode was van de nu gepresenteerde GR Supra. Verantwoordelijk voor het design is Toyota’s designstudio CALTY in Californië, Amerika.

Hogedefinitie-instrumentarium met toerenteller met 3D-effect

De cockpit van de Toyota GR Supra combineert traditionele GT-kenmerken met hedendaagse functionaliteit en is dusdanig ontworpen dat de bestuurder zich volledig kan focussen op het rijden. Hierbij hebben de interieurdesigners zich laten inspireren door de sportieve lay-out van eenpersoonsraceauto’s. Het slanke dashboard is voor een extra goed zicht op de weg laag gepositioneerd. En voor een snelle bediening zitten de belangrijkste functies onder handbereik. De portierbekleding en zijkanten van de middenconsole zijn uitgerust met zachte kniebeschermers. Voor de vorm hiervan hebben de designers gebruikgemaakt van de race-ervaring van Toyota GAZOO Racing. Het met leder beklede 3-spaaks sportstuur met schakelpaddles biedt excellente grip en is voorzien van verschillende bedieningsfuncties. De bestuurder beschikt verder over een Head-Up Display zodat hij zijn ogen te allen tijde op de weg kan houden. De toerenteller met 3D-effect bevindt zich centraal in het 8,8-inch hogedefinitie-instrumentarium en daarmee recht voor de bestuurder. De digitale weergave van de snelheid is links te vinden. Aan de rechterkant worden navigatie en infotainment getoond.

Launch Control en VSC met speciale track-stand

Het kloppend hart van de GR Supra is een 3,0-liter zescilinder lijnmotor met een vermogen van 250 kW/340 pk en een maximaal koppel van 500 Nm. De motor is voorzien van een twin-scroll turbocharger, high-precision direct fuel injection en Variable Valve Control. De grote hoeveelheid koppel bij lage toerentallen is toonaangevend in het segment. De krachtige lijnmotor staat garant voor een uitgebalanceerde, vloeiende en lineaire versnelling en is gekoppeld aan een 8-traps automatische transmissie met extra korte schakelwegen wanneer in lagere versnellingen gereden wordt. Indien wenselijk kan de bestuurder ook schakelen met paddles achter het sportstuur. De rijstanden waaruit de bestuurder kan kiezen, zijn Normal en Sport. In deze laatste stand worden het motorgeluid, de schakelwegen en de demping nog sportiever. Een speciale Launch Control-functie maakt het mogelijk om vanuit stilstand met maximale tractie te accelereren; in slechts 4,3 seconden rijdt de GR Supra 100 km/uur. Vehicle Stability Control (VSC) is uitgerust met een speciale track-stand. Hiermee wordt de invloed van het systeem gereduceerd. De bestuurder heeft hierdoor zelf meer controle over de dynamische prestaties van de GR Supra.

Terug naar overzicht