Laatste nieuws en blog
Blijf altijd op de hoogte


RIJDEN OP SNEEUW: ZO DOE JE DAT!

Autorijden in de sneeuw is elk jaar weer even spannend. Het glibbert en glijdt, vergt een fluwelen gasvoet en opperste concentratie. Maar met een beetje extra inzicht, wat mentale voorbereiding en rustig wennen is sneeuwrijden prachtig! Of als het hier thuis de komende weken tóch nog winter wordt.

1. Wegrijden

Voor het eerst in het seizoen wegrijden op sneeuw is altijd even wennen. Om te voorkomen dat het glibberen meteen al begint, of dat je auto zich ter plekke ingraaft in de sneeuw, moet je héél rustig optrekken. De banden vinden dan makkelijker grip. Een handige tip om beheerst weg te rijden is door niet de eerste, maar meteen de twééde versnelling te kiezen. Probeer maar!

2. Onderweg

Op sneeuw is je grip minder en je remweg dus (veel!) langer. Rijd daarom langzamer dan normaal en houd minstens drie keer meer afstand – zelfs als je auto op winterbanden staat. Voorkom abrupte stuurbewegingen of hard gas geven, dan hebben je banden genoeg tijd om grip te houden. Minder vaart voordat je een bocht in gaat; rem je in een bocht, dan glijd je gewoon rechtdoor. Je hebt dan te maken met ‘onderstuur’. In plaats van te remmen kun je beter het gaspedaal loslaten: je auto herwint dan snel weer de grip.

3. Remmen

Gebeurt er voor je iets waardoor je toch hard moet remmen, doe dat dan voluit. Elke moderne Kia heeft ABS, dus de techniek voorkomt dat je wielen blokkeren. Houd de rem ingedrukt tot je echt stilstaat, dan werkt ABS het beste.

4. In de slip

De meeste auto’s in Nederland,  hebben voorwielaandrijving. Raak je daarmee in een slip, dan ontstaat er meestal ‘overstuur’: de achterkant breekt uit en wil als het ware de auto inhalen. Rem dan niet, maar geef rustig iets gas bij. Zo hef je de slip weer op. Dat lijkt wat tegennatuurlijk, maar werkt echt. Heb je een vierwielaangedreven auto – zoals sommige uitvoeringen van de Kia Sportage of Sorento maar ook de Toyota’s zoals de RAV4  – dan is de kans op een slip kleiner. Als het je toch overkomt is het advies: sturen en gas loslaten.

Winterbanden: wat is waar verplicht?

Winterbanden geven je bij kou en winterse neerslag veel meer grip dan zomerbanden. In Nederland zijn ze ’s winters niet verplicht, maar in veel andere landen wel. In Duitsland, Luxemburg en delen van Italië moet je onder winterse omstandigheden op winterbanden rijden. Doe je dat niet en raak je betrokken met je auto bij een ongeval, dan kun je aansprakelijk worden gesteld.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn vaak verplicht in wintersportgebieden in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk. Verkeersborden geven aan vanaf welk punt de sneeuwkettingen om de banden moeten.

Generale repetitie

Heb je geen zin in geklungel onderweg met het omleggen van je sneeuwkettingen? Oefen een paar dagen voor vertrek thuis een paar keer. Dan weet je onderweg precies hoe het moet en kun je snel verder, zonder al te koude handen. Maak desnoods een video met je smartphone van een geslaagde poging als geheugensteuntje.

Terug naar overzicht