Laatste nieuws en blog
Blijf altijd op de hoogte


Welke maatregelen zijn er als automobilist belangrijk?

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de fiscale plannen voor 2019 bekend gemaakt. Welke maatregelen zijn voor u als automobilist belangrijk om te weten? Wij hebben het in een overzicht gezet.

Bijtelling

De bijtelling voor volledig elektrisch aangedreven auto’s blijft in 2019 4% voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling. Dit bijtellingspercentage geldt voor auto’s tot € 50.000,-. Voor bedragen daarboven is de bijtelling 22%.

Alle auto’s die 100% elektrisch rijden vallen dit jaar in de bijtellingscategorie van 4%. Alle auto’s met 1 gram of meer uitstoot per gereden kilometer vallen in de bijtellingscategorie van 22%. Vanaf 1 januari 2019 vindt er een aanpassing plaats voor elektrische auto’s met een catalogusprijs van meer dan € 50.000. De 4%-bijtelling geldt dan namelijk nog maar voor elektrische auto’s tot € 50.000. Daarboven moet een organisatie rekening gaan houden met een percentage van 22% voor duurdere auto’s.

BPM

De Belasting Personen- en Motorijtuigen wordt geheven op nieuw geregistreerde auto’s. De belangrijkste component in de BPM bepaling is de CO2-uitstoot. In de huidige BPM regelgeving verandert er niets. Alleen voor nieuwe auto’s die volgens de nieuwe WLTP testmethode zijn beoordeeld heeft dit invloed op de aanschafprijs.

De WLTP-testmethode vervangt de oude NEDC-testmethode voor het vaststellen van de CO2-uitstoot van personenauto’s. Per 1 september 2018 is de nieuwe WLTP-testmethode Europees verplicht voor alle nieuw verkochte auto’s. Behalve voor auto’s die nog op voorraad zijn en waarvan de CO2-uitstoot nog volgens de oude NEDC-testmethode is vastgesteld.

Alle WLTP-geteste auto’s krijgen ook een (omgerekende of geteste) NEDC CO2-uitstoot. De NEDC CO2-uitstoot is van invloed op de hoogte van de bpm. Een WLTP-geteste auto kan op een andere (omgerekende) NEDC CO2-uitstoot uitkomen dan een vergelijkbaar vorig model van die auto. Het zijn namelijk niet exact dezelfde auto’s. Een hogere CO2-uitstoot heeft gevolgen voor de hoogte van de bpm. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de bpm.

Wat is WLTP?

WLTP staat voor Worldwide harmonized Light Vehicles Test procedure. Het is een wettelijk verplichte nieuwe meetprocedure voor auto’s. Deze is strenger als het gaat om brandstofverbruik en uitstoot van uitlaatgassen. Dit pakt in veel gevallen hoger uit dan voorheen. En dat leidt bij auto’s die na 1 september 2018 voor het eerst geregistreerd worden dus weer tot een hoger BPM bedrag en dus een duurdere auto. Tot 1 september 2019 geldt dit niet voor de auto’s die voor 1 september 2018 reeds in voorraad waren.

 

Terug naar overzicht